Jahňacie stehno s bylinkovým pestom / stévia, mäta, šalvia/

O využití stévie pri rôznych úpravách jedál som už písala…tento recept je jednoduchý a predsa má sviatočný nádych. Môžete ho využiť pri oslavách i pre návštevy, kde ich prekvapíte  osviežujúcou chuťou pesta alebo si urobte jednoducho hody ako ja dnes….

P1080753P1080762P1080755P1080774

Potrebujeme:

Jahňacie stehno do 2kg  /ja som použila úpravu so skrátenou kosťou/

10 strúčikov cesnaku

4 bobkové listy

1 celý fenikel

3 mrkvy

4 kúsky z rapíkatého zeleru/sedano/

1 veľká červená cibuľa

Biele víno suché cca 2-3 dcl

Farebné korenie celé

Hrubozrnná soľ morská

Voda na podliatie

Na pesto:

10lístkov stévie

5 lístkov šalvie

10 lístkov mäty

50gr feniklu/ 2-3 plátky /obsahuje vitamín C a E a má pozitívny účinok na trávenie výborný spolu s citrónovou šťavou

1 citrón

1 lyžica  cédrových orieškov alebo neochutených pistácií

Soľ

Korenie

Olivový olej  5-6 lyžíc

5 strúčikov cesnaku

Postup:

Jahňacie stehno umyjeme a narežeme v tukovej časti zopár zárezov ,kde dáme cesnakové strúčiky. Do veľkého hlineného pekáča dáme na dno časť očistenej zeleniny v celku, pridáme bobkový list a položíme naň jahňacie stehno. Po stranách dáme ešte zvyšnú zeleninu a podlejeme bielym vínom a vodou tak aby vyčnievala iba malá časť mäsa s tukom. Povrch posypeme korením a jemne soľou. Prikryjeme  pokrievkou a pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňoch 2hodiny.V nádobe musí byť stále dostatočné množstvo tekutiny aby sa chute premiešali. Pesto si pripravíme v mažiari alebo tyčovým mixérom. Spolu vymixujeme bylinky, cesnak, fenikel, citrónovú šťavu, korenie olivový olej a cédrové orechy. Časť orechov alebo pistácií môžeme krátko na sucho orestovať v celku a posypať mäsko. Ako prílohu jeme  zeleninu, ktorú sme piekli- dusili spolu s jahňacím stehnom… ja som použila romanesco na pare, čo je druh karfiolu c vysokým obsahom vitamínu C…

Tento post videlo 480 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *