Domáci chlieb s červenou šošovicou / bezlepkový/

Pri tomto recepte som sa trocha potrápila, pretože som vyskúšala asi 6 variácií, kým som prišla na vhodný pomer kombinácie bezlepkových surovín a ,,vychytala” optimálny proces kysnutia cesta. Veľmi sa mi osvedčila tapioková múka, ktorá robí cesto kompaktnejšie a menej drobivé. Tapioka /alebo maniok, yuca, cassava/ je škrob obsahujúca tropická hľuza, ktorá je používaná  po celom svete ako obľúbená surovina v pekárenskom a potravinárskom  odvetví. Vzhľadom sa podobá na batáty, sladké zemiaky, ktoré sú dostať aj u nás. Vyrába sa z neho múka  a škrob na rôzne využitie. Samotná hľuza je stredne kalorická 100gr má cca 300kcal preto sa používa ako dostupná lacná plodina na zasýtenia v chudobných  krajinách. Obsahuje cenné látky/ rezistentný škrob/ vitamíny skupiny B,C, vápnik, železo, horčík, draslík. Pre vyšší obsah vlákniny som použila červenú šošovicu. Tapiokovú múku dostanete v ázijských obchodoch či bio obchodoch a v eshopoch.  Po neúspešnom  pokuse s bezlepkovým kváskom :) som použila bio kvasnice klasické.

 

P1080844

P1080839

Potrebujeme:

280gr červenej šošovice uvarenej do mäkka /dostatočne nasiaknutej vodou/

250gr pohánkovej múky hladkej

200gr kukuričnej múky + 20 na zapracovanie na doske

280gr tapiokovej múky

100gr  múky z hnedého pšena alebo bežnej pšenovej

3dcl  vlažnej vody približne

15gr guarovej gumy

1 malá lyžička soli

Zmes korenia fenikel, koriander, rasca cca 1 malú lyžičku

3 polievkové lyžice kvalitného olivového oleja

40gr bio kvasníc  čerstvých

 

Príprava:

Pripravíme si kvások, tak že do pohánkovej a kukuričnej múky urobíme jamku, rozdrobíme do nej kvasnice a zalejeme trochou vlažnej vody. Dáme na teplé miesto a necháme vykysnúť  cca 20 minút až kým kvások nebublinkuje. Pridáme ostatné prísady /múky, olej, koreniny, nakoniec šošovicu/ do väčšej misy a  v kuchynskom robote hákom na hnetenie vypracujeme cesto. Cesto musí byť pevnejšie nie príliš lepivé. Cesto prikryjeme aby neoschlo a necháme  na teplejšom mieste vykysnúť. Malý trik na dobré kysnutie…rozohrejem mikrovlnku na 2 minúty a potom do nej dám zakrytú misu s cestom. Krásne  vykysne za 1hod. Na plech položíme papier na pečenie a vytvarujeme 6 bochníkov. Povrch potrieme vodou so štipkou  hnedého cukru. Môžeme ozdobiť semienkami sezamu alebo ľanu. Pečieme pri teplote 180 stupňov v teplovzdušnej rúre 40-50 minút. Po upečení a vychladnutí zabalíme bochníky do plateného obrúska, vydržia 2 dni. Ak teda bude čo zabaliť…:)

Tento post videlo 2,219 ludi

10 Comments Add yours

  1. Lenka says:

    Prosim aku muku mozem pouzit namiesto kukuricnej ? Mame alergiu na kukuricu.
    Dakujem, Lenka

    1. Môžete nahradiť teffovou múkou.

  2. henrieta says:

    Silvii chystam sa robit tento chlebicek.mozem pouzit aj inu bezlepkovu zmes??mam jednu nemecku na Slovensku neznamu.Moze to ovplyvnit výsledok?je to cista zmes kukuricna ryzova proso a pohanka…
    Dakujem pekne za odpoved
    henrieta

    1. Odpoveď máš v maily :)

  3. katka says:

    len prakticka otazka: hmotnost sosovice pisete za sucha ci za mokra uz? dakujem!

    1. Je napísané že 280 gr šošovice uvarenej do mäkka :)

  4. danie says:

    Presne toto som hladala – recept bez kupovanych zmesi. Dnes som ho upiekla (z cicerovej muky namiesto maniokovej) a snazim sa ho hned nezjest :) dakujem za vyborny recept

    1. dufam bude chutit:-) pekny den

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *