Datlové sušienky zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Tieto sušienky som začala piecť približne pred 3 rokmi na Vianoce. Súvislosť s predvianočným počasím a  dnešným ,,šedým” dňom vhodným na pridanie tohto receptu čiste náhodná:) Natrafila som na recept, ktorý sa mi páčil  a mierne som si ho upravila podľa svojich potrieb. Zamenila som cukor za jačmenný slad a hladkú múku za špaldovú hladkú. Ďatle sú veľmi sladkým ovocím preto ak ich použijem pri pečení, následne šetrím pridaním cukrom na dosladenie výrobku. Majú však vysoký obsah minerálov, draslíka, železa, vlákniny a sú vraj ideálnym ovocím v tehotenstve :)  Z korenín som použila škoricu a kurkumu v malom množstve, pretože toto korenie zaraďujem preventívne takmer všade  pre protizápalové, antikoagulačné, chelačné, antioxidačné a ďalšie pozitívne účinky.

Takéto sušienky môžete pripraviť napríklad deťom do školy miesto horaliek, brumíkov a iných priemyselných keksíkov  poteší, že vydržia dlho /1 mesiac/  uložené v plechovej krabici.  Budete presne vedieť čo obsahujú a deti vám ich určite neofrflú  alebo ak príde nečakaná návšteva,  máte pochúťku k čajíku pohotovo  nachystanú.

P1080651P1080654

 

Potrebujeme:

 

100gr špaldovej hladkej  múky

80gr ovsenej múky

100gr celozrnnej špaldovej hladkej múky

160gr masla min. 82% živočíšneho tuku  alebo bezlaktózového masla

2 veľké lyžice jačmenného sladu alebo 100gr trstinového cukru /alebo cukru z kokosových kvetov /

160gr datlí sušených nesírených /nakrájať na malé kúsky/

1vajíčko

Na špičku noža kurkumy / môžete dať toľko ako škorice ak Vám vyhovuje pikantnejšia a exotickejšia chuť /

Štvrť malej lyžičky Cejlonskej škorice mletej

Soľ

Štipka sódy bikarbony

Sezamové semienka na dekoráciu

 

Postup:

 

V miske vymiešajte najprv vareškou zmäknuté maslo so sladom/alebo cukrom/, vajíčkom, kurkumou, škoricou, pridajte nakrájané datle. Do tejto zmesi vsypte múky, sódu bikarbonu,  štipku soli a vypracujte rukou cesto. Ak budete pracovať so sladom pôjde to ťažšie/ruku treba mať pomúčenú pripravte si preto kôpku s múkou/, bude treba pridať aj na doske viac múky na spracovanie. Vypracované cesto zabaľte do fólie a odložte na hodinu a pol do chladničky aby stuhlo. Cesto rozváľame na doske na plát približne 0,5cm vysoký a vykrajujeme  pomúčeným pohárom s priemerom 5-6 cm okrúhle sušienky. Okraje sušienok ,,namočíme“ do sezamových semienok, ktoré sa na cesto z boku nalepia a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušienky pečieme 15min v teplovzdušnej rúre pri teplote 170stupňov celzia. Vychladnuté sušienky uschováme do krabice vyloženej jemným papierom alebo pevnejšou  servítkou.

Tento post videlo 4,923 ludi

4 Comments Add yours

  1. jane says:

    ak mozem otazku, kde kupujete nesirene susene ovocie? alebo ako sa to oznacuje na obale, pokial nie je priamo uvedeny text “nesirene” pripadne kde by som sa o toejto problematike docitala viac? ak vas to nebude obtazovat, vam doverujem, tak zdroju od vas budem tiez, vidim ze sa vyznate a rozumiete tomu, a na internete uz niekedy clovek nevie kde je pravda. vdaka
    j

    1. Nesírené ovocie je bežne dostať v bio obchodoch a občas aj bežných potravinách. V bio ochodoch je však záruka, že sušené ovocie pochádza z ekologického hospodárstva a neobsahuje oxid síričitý a iné aditíva/ teda malo by to tak byť/.Podľa potravinového kodexu SK sa musí takto ošetrené ovocie označiť a mala by byť uvedená aj koncentrácia oxidu síričitého v sušine mg /kg.V praxi však býva napísané na etiketách : E 220-228 čo znamená oxid síričitý a jeho zlúčeniny alebo SO2 či sírené ovocie alebo aj v časti o informáciách pre alergikov som tiež videla citujem:produkt môže obsahovať prírodný SO :( čo je teda haluz takže takéto možnosti tiež netreba kupovať.Kvalitné sušené ovocie je jednozložkové bez prísad a aditív. Akosi potravinový kodex u nás výrobcovia bežne ignorujú. Novinkou na trhu je sušené ovocie tzv. lyofilizované ovocie spracované vákuovým vymrazovaním. Je veľmi kvalitné a chutné cena je však vyššia. Ďakujem za prejavenú dôveru to ma teší že ju mám u vás.Posnažím sa aj naďalej o objektivitu v rámci mojich investigatívnych schopností s pozdravom Silvia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.