Baklažánové rolky s kozím syrom

Baklažán je jedna z mojich najobľúbenejších zelenín. Prekvapilo ma v poslednej dobe vyplývajúc z rozhovorov,  že ľudia ju nevedia pripravovať a tak uvádzam jednoduchý recept s použitím klasických surovín u nás dostupných. Baklažán jeme vždy tepelne upravený alebo naložený v octovo-olivovom náleve aby sa predišlo vplyvu solanínu, ktorý dužina  obsahuje. Nešúpeme šupku!  V nej sa nachádzajú práve najcennejšie polyfenolové látky, ktoré poznáme pod názvom antioxidanty. V určitých odborných kruhoch  ho považujú za ,,superpotravinu”  práve pre túto antioxidačnú  aktivitu, ktorá ochraňuje  membrány buniek. V nutrigenomike, odbore, ktorý sa zaoberá pôsobením rastlinných látok /aj polyfenolov/ pochádzajúcich  z potravy na ľudský organizmus, baklažán zaradili medzi potraviny s najvyšším počtom xenobodov. Podľa tohto názoru  xenofaktory, /fytoalexíny prevažne polyfenoly / sú  látky ovplyvňujúce  aktivitu génov pre sirtuíny /bielkovina so špecifickou vlastnosťou/. Sirtuíny  sú enzýmy, ktorých  úlohou je chrániť  DNA pred poškodením  a následne pred chorobami a rakovinovým bujnením. Gény pre sirtuíny sa aktivujú podľa všetkého iba pri kalorickej reštrikcii a pri obezite sú neaktívne. Pripravujem článok, v ktorom sa budem podrobnejšie venovať tejto téme a takisto chcem uverejniť zoznam týchto potravín a spôsob prípravy  jedál aby sme využili tieto xenofaktory maximálne pre ochranu nášho zdravia. Však späť k baklažánu,  okrem  tohto významného prínosu je to nízkokalorická  zelenina s obsahom draslíka, mangánu, železa, medi a  vitamínov skupiny B a je vhodná i pre malé deti. Upravuje sa väčšinou krátkym opečením na olivovom oleji, v celku v rúre napríklad k príprave baklažánového pyré….

P1080738

P1080741

P1080745

P1130868

 

P1130871

 

 

 

Potrebujeme pre 4  osoby:

 

2 veľké baklažány

15 ks zelenú a fialovú bazalku

200gr kozí syr čerstvý

Olivový olej

Soľ

100gr parmezán strúhaný a lebo tvrdý kozí syr na posypanie

 

Na prípravu omáčky:

2 cibule /jednu červenú a jednu šalotku alebo aj bielu/

5 lyžíc olivového oleja

Hrsť čerstvého tymiánu /iba drobné lístočky/

Kúsok smilu talianskeho, 1 vetvička – rastlinku poznáte pod názvom slamiha / kari

800gr kvalitné lúpané paradajky krájané /alebo si môžete paradajky spariť horúcou vodou, ošúpať a nakrájať/

Bobkový list

Korenie

Soľ

 

Verzia so špenátom :

pod každý baklažánový plátok  dáte list – viac listov špenátu a zrolujete

 

Postup:

 

Pripravíme si omáčku  tak, že na olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľku, zalejeme paradajkami, pridáme bobkový list, tymián, smil,  ochutíme soľou a korením a krátko povaríme cca 20minút. Medzitým nakrájame baklažán pozdĺžne na plátky, osolíme necháme postáť 5 minút a opečieme na olivovom oleji z oboch strán. Ja prebytočný olej odsajem tak, že opečený baklažán položím na chlieb ale môžete použiť aj servítku. Na každý opečený plátok položíme kozí syr,  lístok bazalky a zavinieme. Poukladáme tesne do keramickej misy či pekáča a zalejeme paradajkovou omáčkou. Povrch posypeme strúhaným syrom a pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov cca 30 minút. Baklažán po zavinutí netreba veľmi ochucovať ale kto chce pikantnú verziu,  môže použiť chilli alebo korenie. V tomto recepte veľmi vynikne chuť paradajok a baklažánu v kombinácii s bazalkou a olivovým olejom, naozaj netreba veľmi dochucovať.

Tento post videlo 2,256 ludi

5 Comments Add yours

  1. Anna says:

    Vidim, ze uz jedna Anna komentovala, ale neda mi inak :D Toto jedlo je N-E-S-K-U-T-O-C-N-E! Trosku pracnejsie, ale stoji to za to! Robila som z 3 baklazanov a isto nie naposledy. Dakujem za recept!

    1. Ďakujem, potešilo:)

  2. Anna says:

    Dneska sme skúšali doma !

    Bolo to fantastické.
    Chýbal nám síce tymián, krájané paradajky, tak sme tam prihodili domáci rajčinový pretlak, kozí syr nebol doma čiže sme ho nahradili takým podobným hermelínu :D freestyle jak sa patrí, ale aj tak to bolo super.

    Vďaka za všetku prácu, ktorú tomuto blogu dávate !

    Anna

    1. Ďakujem, to ma teší, tak dobré varenie:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *