Polievka z fazule adzuki /azuki/ s opekanými riasami wakame a zelenými fazuľkami

Táto polievka ma dostala…. a mám ju v obľube pre jej jemnú orieškovú chuť adzuki fazule a výraznejšiu chuť mora a rias, ktoré sa napočudovanie snúbia v perfektnej harmónii. Toto jedlo by ste mali jesť v bezmäsitý deň… je ľahké  posilňuje obličky, obsahuje polysacharidy a bielkoviny je vhodné pre diabetikov /nie pri bielkovinovej diéte /.Fazuľa adzuki obsahuje taktiež veľa cenných  minerálov /jod, vápnik, fosfor/ vitamíny skupiny B, karotenoidy, stimuluje hormonálny systém a  podporuje trávenie tukov. / vylučovanie enzýmu lipázy v pankrease /

Okrem tohto receptu môžete fazuľu adzuki zvoliť ako jednoduchú prílohu aj k  mäsu, príliš nekoreniť aby ste nenarušili jej charakteristickú chuť.

Potrebujeme:/ na 4 porcie/

300gr fazule adzuki  /ktorú namáčame 10-12 hodín najlepšie cez noc, vodu zliať nemusíme použijeme na varenie/

2lyžice kokosového mlieka

2l vody

1lyžica škrobu kuzu /dostať v bio potravinách/

Soľ

Mleté korenie

Tamari alebo johnsen shoyu – sojová omáčka asi 1 lyžica

1 mrkva nasekaná na drobno

Sezamový olej  1 lyžica na záver

Olivový olej 2 lyžice na opekanie

Cayenské korenie

Zelené fazuľky

1 lyžica tahini sezamovej  pasty

7-8 ks Wakame riasy /namočíme pred použitím na 20 minút pre objem/

Soľ /mierne/

Ocot z  ume boshi malú čajovú lyžičku

Postup:

Fazuľu uvaríme do mäkka asi hodinu a štvrť spolu s mrkvou. Pred dovarením cca 10 minút pridáme kokosové mlieko a v ňom do hladka rozmiešaný škrob kuzu, vlejeme do fazule a ešte krátko povaríme. Dochutíme korením, sójovou omáčkou a soľou a sezamovým olejom podľa chuti.

Na panvicu dáme olej, cayenské korenie, zelené fazuľky krátko orestujeme cca 5 minút, pridáme namočené odkvapkané riasy a opečieme ešte 5 minút. Vmiešame pastu tahiny, dopečieme 1 minútu a pokvapkáme ume octom. Podľa potreby dosolíme ale iba trocha, riasy uchovávajú v sebe slanú chuť takže so soľou opatrne. Teplé servírujeme do každej porcie polievky. Polievku nejedzte určite s chlebom je dosť sýta.

Tento post videlo 907 ludi

4 Comments Add yours

  1. Linda says:

    Chcem poprosit o radu, je mozne namiesto skrobu kuzu pouzit tapiokovy?

    1. Linda, áno môžete použiť tapiocu …kuzu škrob som zvolila pretože tento recept je inšpirovaný makrobiotikou a koreň kuzu, z ktorého je škrob je v tomto ponímaní liečivá potravina podporujúca trávenie a tlmiaca zápalové procesy.
      s pozdravom Silvia

      1. linda says:

        Dakujem za objasnenie, aj za odpoved!:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *