Falafel s baklažánovým pyré

K tomuto jedlu netreba  veľa slov, je to úžasná pochúťka pochádzajúca z Blízkeho východu. Topka :), pretože výborne chutí, cícer je hodnotná surovina plná minerálov z nízkym glykemickým indexom, bez cholesterolu. A v spojení s baklažánovým  pyré s výraznou chuťou korenín je to fakt zážitok. Neodporúčam rýchle fritovanie ale pomalšie pečenie na panvici do teploty 150stupňov a falafel po 3 minútach otáčať. Stačí jemné zhnednutie, pretože pri tomto spôsobe úpravy nevzniká také množstvo  škodlivých látok a zachovajú sa minerály obsiahnuté v cíceri. Falafel nasaje tuk, preto môžeme  nechať odsať určité množstvo na servítke. Baklažánové pyré či nátierka je moja ďalšia dobrôtka, ktorú robím napríklad aj k jahňacine…a nasekám do nej veľa byliniek čo práve rastú v záhrade a na balkóne. Toto je recept na môj spôsob…

Potrebujeme: na 15-20 ks

300g cíceru/ namáčame minimálne 18 hodín najlepšie cez noc/ ak robíte falafel deťom alebo máte citlivejšie trávenie uvarte cíceru do polomäkka

1 veľkú cibulu

5 strúčikov cesnaku

Chilli štvrť lyžičky

Štvrť malej lyžičky rímskej rasce, koriandru, horčicového semienka vymiešať  v mažiari

3 lyžice pohánkovej krupice

1 vajíčko

Mleté čierne korenie

Soľ

Olej na smaženie  /olivový, ghí prepustené maslo /

 

Na baklažánové pyré:

2  veľké baklažány

3 strúčiky cesnaku roztlačeného

Šťava z jedného citrónu

Tahini sezamová pasta 2 lyžice

Petržlenová vňať nasekaná   1lyžica

3 lístky stévie nasekanej /ak máte v črepníku ale nemusí byť/

Štipka kurkumy

150gr  bieleho jogurtu/ kozí alebo aj kvalitný kravský /

Soľ podľa chuti

Postup:

Namočený cícer scedíme a rozmixujeme na jemno ale nie úplne na kašu. Pridáme všetky umleté koreniny, roztlačený cesnak, na drobno nasekanú cibuľu a jednu lyžicu pohánkovej krupice. Pridáme vajíčko a vypracujeme pevnejšiu homogénnu masu. Vytvarujeme rukami guľky / 3-4cm priemer /, vyváľame v pohánkovej krupici a opekáme na slabom ohni po všetkých stranách cca 7-8 minút. Preložíme falafel  do misy vystlanej servítkami na odsatie prebytočného tuku. Treba dávať pozor aby olej nedymil, stáť pri tom a nezabudnúť sa pri telke :).

Baklažány rozkrojené na polovicu upečieme v rúre, pri 180stupňov celzia kým nezhnednú asi do pol hodiny. Vydlabeme dužinu do pripravenej porcelánovej misy, roztlačíme vidličkou  a zakvapneme citrónovou šťavou. Pridáme cesnak /roztlačený/nasekané bylinky, kurkumu, tahini pastu, premiešame a nakoniec pridáme jogurt. Dochutíme soľou, poprípade korením alebo chilli podľa nálady. Ihneď podávame k falafelu..

Tento post videlo 528 ludi

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.