Domáce plnené cestoviny /ravioly a sardínske culurgiones/

Veľmi ma teší, že je o domáce cestoviny záujem. Vidím to aj  v poslednej dobe na kurzoch  varenia, ktoré vediem  a verte nie je to až taká otravná makačka. Mne to vždy príde  ako hra s formičkami, keď som sa ako dieťa realizovala na piesku či s plastelínou s ,,vykrajovaním” obeda. A ak máte doma stroj  na cestoviny môžte si vyrobiť chutné tagliatelle, hniezda, pappardelle, koľko vám fantázia a priestor v kuchyni dovolí. Príprava cesta  spolu s výrobou a uvarením trvá maximálne hodinu a pol, dlhšie ak robíte plnené cestoviny tiež  závisí od zručnosti.

P1080626P1080619P1080622P1080625P1080629

 

Základné cesto na cestoviny cca pre 3 osoby

Potrebujeme:

250g múky semoly z tvrdej pšenice v Taliansku ju volajú  semola di grano duro. Táto kvalitná múka je dostať aj u nás v bio  obchodoch  a v talianskych potravinách, tiež ju majú v Bille a vyrába ju Mlyn Sládkovičovo. Cesto sa dá urobiť taktiež z múky špaldovej celozrnnej hladkej v kombinácii so špaldovou hladkou v pomere 1:1 a z  bežnej hladkej múky typ 00 kombinovanej s polohrubou v pomere 1:1. Tam je trocha problém trafiť správnu konzistenciu do strojčeka ale vždy niečo na jedenie stvoríte :)

5 žĺtkov

3 kávové lyžičky olivového oleja

voda podľa potreby od 1dcl do 1,5dcl

Plnka na cestoviny:

200gr syru ricotta alebo iný čerstvý syr /tvaroh/

10 lístkov mäty nasekať na drobno

50gr strúhaného syru pecorina

300gr uvarených zemiakov

Korenie mleté

Soľ

Postup:

Z jednotlivých surovín ručne  vypracujeme tuhšie cesto, ktoré spracúvame cca 5-8minút v tomto poradí…múka, žĺtka, olej, voda po troškách dolievať.množstvo vody závisí aj od veľkosti vajíčok a objemu žltka. Cesto spracúvame v miske a potom ho preložíme na drevenú pomúčenú dosku alebo môžete použiť aj silikonovú.

Potom ho vyvaľkáme pomocou valčeka alebo stroja na cestoviny na tenké cesto, z ktorého vykrajujeme požadované tvary. Môžete aj vlnkovým kolieskom  na cesto vyrobiť rôzne nepravidelné útvary a uvariť ako naše domáce slíže, v Taliansku ich volajú ,,malfatti“ – zle urobené…V tomto prípade som použila pohárik a urobila niečo podobné raviolom v guľatom tvare aj preto lebo som urobila veľa plnky…:) Ak dáte menej plnky a použijete väčší priemer pohára preložte vykrojené koliesko- cestovinu na polovicu, zatlačte dobre okraje palcom a takýto tvar sa volá ,,mezzelune“. Plnené cestoviny vložíme po kusoch do hrnca s vriacou vodou tak aby mali dosť priestoru vyplávať na povrch. Vodu necháme zovrieť a ako začne vrieť pridám do nej hrubozrnnú morskú soľ plnú kávovú lyžičku na 5l vody. Cestoviny varíme do 5 minút ak ich robíte s mäsom tak dlhšie, pozor aby sa vám nerozvarili. Vyberieme z vody a ihneď polejeme omáčkou alebo olejom, maslom podľa vášho želania.

…a ešte

Bezvaječná verzia:  plnené cestoviny  CULURGIONES inšpirácia zo Sardínie

220gr semoly  múky z tvrdej pšenice

80gr múky typ 00

1,5 dcl  vody

1 lyžica olivového oleja

Štipka soli

Plnka na cestoviny:

90gr syru pecorino – ovčí

10 lístkov mäty nasekať na drobno

90gr strúhaného syru pecorina vyzretého stagionato

500gr uvarených zemiakov

Olivový olej  2 lyžice

Strúčik cesnaku

Soľ

Kondimento alebo paradajková omáčka:

400gr cherry paradajky

Troška vody cca 1dcl

10ks bazalkových lístkov  staší natrhať na kúsky

Olivový olej panenský

Soľ

Korenie z mlynčeka

Cesto je veľmi jednoduché postupujeme podobne ako pri prvom druhu. Najprv zmiešame múky, pridáme olej a vodu.Vymiesime na kompaktné tuhšie cesto.Miesime ho v mise, ručne cca 5 až 8 minút.Vyvaľkáme na pomúčenej doske   na 2až 3 mm.cesto musí byť vlhké  mierne lepivé nie suché. Vykrojíme kruhy s priemerom 8-10cm. Na každý položíme do stredu valček plnky a vlnkovitým zošívaným prstami zlepujeme v strede cesto.Preto tento druh učím na kurzoch lebo je to nemožné vysvetliť opisom :).Ak však zadáte do yuotube heslo CULURGIONES OGLIASTRINI tak vám zopár názorných videí vybehne. Cestoviny varíme vo vriacej vode približne 3- 4 minúty viac nie pretože sa zdeformujú a môžu sa rozpadnúť.výhodou týchto cestovín je ich možnosť zamrazenia v mrazničke na pár týždňov. Stačí ich poukladať na pomúčenú tácku zakryť potravinárskou foliou. Potom iba vyberiete  culurgiones aj zmrazené môžete hodiť do vriacej vody, povaríte troška dlhšie a obed či večera je hotová.

P1120252

P1120260

Tento post videlo 1,460 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *