Socca /placka/ z cícerovej múky s medvedím cesnakom

Socca z cícerovej múky /bezlepkové jedlo/

Cícerovú placku zvanú socca som prvý krát ochutnala v Nice pred 10 rokmi na návšteve u priateľov. Myslím, že  to bolo v krčmičke na večernej prechádzke  k ,,weizen“  pivu a chuť bola fantastická zaujímavá až tak, že na chvíľu viedla socca nad pivom. Táto placka má veľkú popularitu na ligúrskom  pobreží  od talianskej Imperie, kde ju nazývajú aj ,, cecina“ cez francúzky  Menton, Monaco a Nice.

Soccu sme podávali v naše reštaurácii už v roku 2005 v Bratislave a odvtedy som ju skúšala upravovať rôznymi spôsobmi  so zeleninou, koreninami, strukovinami či s pivom.

Tento krát vám predstavím pôvodnú verziu ale trocha vylepšenú /keďže sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde/ o túto úžasnú aromatickú a zdravú rastlinku.

P1080564P1080566P1080569P1080572

Dávka na 1 ks    /priemer formy 36cm/

Potrebujeme:

250gr cícerovej múky

0,7l vody

2 a pol lyžice olivového oleja

Soľ pol malej lyžičky

Trocha rasce a rozdrvenej horčice v mažiari a viac mletého korenia ale nemusí byť

Medvedí cesnak  15-20 lístkov čerstvých a umytých

Chilli olej

Múku s vodou vymiešame metličkou v miske dochutíme korením a soľou, necháme asi pol hodinu odstáť aby sa múka a voda spojili. Pridáme olej premiešame a opäť necháme 10-20 minút postať. I keď sa vám bude zo začiatku cesto zdať riedke nepridávajte múku, cesto bude po čase hustejšie.  Závisí tiež od kvality múky – sú rôzne značky múky, kde treba pridať trocha viac vody, pretože cesto má podľa  schopnosti absorpcie  rôznu konzistenciu. Z tejto dávky môžete urobiť aj placky tenké na panvici, ktoré sa pečú do 5 minút z oboch strán. Ak ich budete piecť v rúre vo forme na 190-200 stupňoch celzia doba pečenia bude od 15 -20 minút okraje by mali byť mierne hnedé. Ak robíme placku so zeleninou  /špenát, kel/  pečieme ju 30-35 minút.

Každý kúsok som previazala medvedím cesnakom, ktorý je pre jeho komplexné využitie najlepšie jesť surový a pokvapkala chilli olejom. Hodí sa pre celiatikov, keďže cícer lepok neobsahuje.

Tento post videlo 3,217 ludi

6 Comments Add yours

  1. Petra says:

    Keby som si rozmixovala uplne najemno suchy cicer, tak by sa to dalo pouzit ako muka?

    1. Nie bohužial nebude to ono.

  2. Dobry den,
    prosim Vas da sa cicerova muka nahradit uvarenym,rozmixovanym cicerom? Dakujem :)

    1. Dobrý deň Ivanka v tomto prípade určite nie vyšlo by vám z toho niečo ako hummus :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *