Avokádová polievka s medvedím cesnakom a špenátom

Táto veselá zelená  polievka je výborná  pre svoj bohatý  obsah výnimočných látok ako sú karotenoidy, flavonoidy, fytosteroly, nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, C, prospešné látky s obsahom síry tiež priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Dôležité suroviny neprechádzajú bodom varu a  sú využiteľné vrátane vitamínu C.

 

 

Potrebujeme:

 

1 Avokádo mäkké bez tmavých škvŕn

2 Šalotky

200gr listového špenátu

10 lístkov medvedieho  cesnaku  čerstvého alebo 3 strúčiky cesnaku

Kurkuma pol malej lyžičky

Škorica štipka

Cayenské korenie podľa chuti

Olivový olej 2 lyžice

1,5 l Zeleninového domáceho vývaru – najlepšie z koreňovej zeleniny a domácej sliepky :)

Čierne mleté korenie z mlynčeka

Soľ

Pár lístkov mäty alebo koriandrovej vňati ak máte radi exotickejšiu chuť

 

Postup:

Na olivovom oleji speníme nakrájanú šalotku spolu s  kurkumou, škoricou a cayenským korením. Zalejeme domácim zeleninovým vývarom a necháme zovrieť. Vypneme a  počkáme 5 minút kým sa polievka ustáli a trocha sa zníži teplota. Avokádo rozpolíme, vyberieme kôstku a dužinu dáme do polievky. Pridáme špenátové listy, medvedí cesnak a všetko spolu vymixujeme. Na záver posypeme mätou alebo koriandrom. Ak nemáme medvedí cesnak čerstvý alebo vo forme pesta, orestujeme zľahka prelisovaný cesnak na oleji spolu so šalotkou a koreninami. Polievku podľa možnosti konzumujeme čerstvú bez následného zohrievania. Dochutíme soľou a korením z mlynčeka.

Tento post videlo 3,800 ludi

4 Comments Add yours

  1. Mária says:

    dobry den, avokado je u nas v kauflande zelene, ja som vedela, ze ma byt hnede, nekupila som ho, zatial s nim len koketujem

    1. Avokádo to zelené a tvrdé .) je ideálne nechať 4 dni na okennej parapete pri izbovej teplote :) a máte ho mäkké.

  2. Daniela Kobzová says:

    Polievka je svieža, lahodná, rýchla na prípravu a veľmi variabilná. Namiesto mäty som použila feniklovú vňať a zatriasla sa mi nechcene ruka pri sypaní cayenského… Viem si ju tiež predstaviť v opačnom pomere špenát : medvedí cesnak, hustejšiu s viac kusmi avokáda, s rastlinnou smotanou či inými koreninami. Ale to dosť odbieham, pretože tento recept je báječný!

    1. Dakujem pekne super ze sa viete pohrat s ingredienciami :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *