3x tekvica hokkaido

Rizoto s hokkaido tekvicou, citrónovou trávou a shitake hubami

Tekvicová polievka hokaido

Zeleninový krém /hokkaido, červená šošovica, romanesco /so zázvorovým olejom

 

S touto tekvičkou mám skúsenosti  viac ako 10 rokov a podarilo sa mi vytvoriť veľa chutných pochúťok či pečených, varených, chutney, nátierok  využitie je naozaj široké. Ponúkam vám moje 3 osvedčené recepty ľahko stráviteľné s pozitívnym účinkom na naše zdravie. Hneď na začiatku chcem upozorniť, že táto tekvička sa nešúpe a treba využiť aj  dobre umytú vrchnú vrstvu. Konzumovať sa môžu aj semienka pre vysoký obsah zinku treba ich však poriadne vymixovať zvlášť s trochou vývaru z tekvice. Obsahuje vitamín C,E, veľa betakaroténu, vápnik, fosfor, železo, veľa draslíku a málo sodíka, čo je ideálny pomer pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Taktiež vlákninu  pre obsah polysacharidov je ideálna pre diabetikov. Vláknina udržuje zase v kondícii hrubé črevo. Podľa tradičnej čínskej medicíny ovplyvňuje činnosť pankreasu, sleziny a žalúdka. Myslím, že ju treba naozaj oceniť ako výbornú potravinu k prevencii v boji s civilizačnými chorobami.

 

Rizoto s hokkaido tekvicou, citrónovou trávou a shitake hubami /4 porcie/

Potrebujeme:

1 veľkú hokkaido

Veľká červená cibuľa

Olivový olej

Kurkuma

Kumín, nové korenie mleté,  korenie mleté a 2 bobkové listy

2 stonky  citronovej trávy /stonky vcelku po uvarení sa vyberie/

300gr Ryža arborio môže byť aj natural

Zázvorový olej na pokvapkanie rizota

200gr Huby shitaké čerstvé

Mleté farebné korenie

Soľ himalájska

Ume ocot

Na veľkej panvici orestujeme  na olivovom oleji cibuľu, pridáme  do toho kurkumu štvrť lyžičky a nasekanú hokkaido na kusy, zbavenú jadierok/odložíme na sušenie / ale nešúpať povrch! Pridáme koreniny a citrónovú trávu, podlejeme  vodou  aby bola tekvica do polovice ponorená a zakryté dusíme asi 30 min kým nie je tekvica mäkkšia. Vyberieme citrónovú trávu a vmiešame do panvice prepláchnutú ryžu. Podlejeme  vodou o podusíme ryžu ,,Al dente“. Treba dávať pozor aby bola konzistencia správne vlhká. Medzitým si na olivovom oleji orestujeme  na inej panvici shitaké huby nasekané na kúsky, restujeme približne 10 minút, okoreníme, osolíme  a zakvapneme ume octom. Hríby položíme na rizoto a pokvapkáme zázvorovým olejom. Ak chceme mať rizoto jemnejšie môžeme na záver vmieša, maslo ghí alebo aj klasické maslo.

P1070941

 

Tekvicová polievka hokkaido / 8 porcíí /

Potrebujeme :

1 veľkú hokkaido alebo 2 menšie  cca 2kg

4 veľké  mrkvy

1 batát

Červená cibuľa  1ks

Tymian najlepšie čerstvý 3 stonky

Olivový olej 5 lyžíc

Nové korenie 3ks

Bobkový list 2ks

Rasca alebo trocha kumínu

Kurkuma štipka

Soľ himalájska alebo solčanka  /zeleninová soľ/

Avokádový olej alebo tekvicový na dochutenie

150gr uvareného pšena

Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme kurkumu, nové korenie a rascu. Pridáme umytú a nasekanú tekvicu na kusy /nešúpe sa /,mrkvu nakrájanú na kolieska, ošúpaný batát na kolieska, vetvičky tymiánu prinajhoršom… sušený, bobkový list a  zalejeme vodou /1 – 2l/  a dusíme trištvrte hodinu.Vodu pridávame podľa potreby ak chceme mať polievku hustejšiu krémovej konzistencie dáme menej vody. Pred dovarením osolíme soľou alebo solčankou. Necháme trocha vychladnúť , tyčovým mixérom vymixujeme a dochutíme olejom  podľa  potreby a na záver vmiešame uvarené pšeno podľa chuti.

P1070916

Zeleninový krém/hokkaido, červená šošovica, romanesco/so zázvorovým olejom

Potrebujeme:

1 tekvicu hokkaido

150gr červenej šošovice

1 romanesco alebo karfiol v prípade, že ho nedostať/Metro ,Billa/ romanesco je zelený kríženec karfiolu a brokolice má  jemnú chuť a veľa vitamínov

Rasca celá, horčicové semienko, koriander rozomlieť v mažiari/mahá korenie/

Štipka chilli mleté

Štipka škorice

5 lyžíc olivového oleja

Soľ

Zázvorový olej na dochutenie

Vo vyššom hrnci na oleji zohrejeme koreniny otvorí sa chuť a vôňa korenia a pridáme nasekanú hokkaido, červenú šošovicu, vodu a varíme pod pokrývkou cca 20 minút. Pridáme na ružičky rozdelený umytý romanesco a varíme ďalších 10-15minút. Vymixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou a  zázvorovým olejom.

Tento post videlo 2,452 ludi

2 Comments Add yours

  1. katarina says:

    siska supeeeeeeeeeeeeeer,,,recepty…

    1. :)….ďakujem Katka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *