Pochúťky z pohánkovej múky

Zeleninový koláč s pohánkovou múkou

tento recept pôvodne pochádza z oblasti Trentina, volajú ho smaccafam a nie je zeleninový ale používajú doň klobásku /salsiccia/ alebo párok…Ja som vytvorila viac variáciíí a toto je jedna z nich, kde som použila kurkumu, ružičkový kel, medvedí cesnak, mandle a polku som posypala na žiadosť rodinných mäsožrútov domácou slaninkou ako máte možnosť vidieť na priložených foto… Nepochybne výživná a dobrá vecička .

Potrebujeme :

1 červenú cibuľu

Pol lyžičky kurkumy

2 lyžice olivového oleja

1 žltá paprika

15 ks ružičkového kelu/ prerezať na polovicu/

Cuketa 1ks nastrúhať na hrubo

120gr mandlí bielych olúpaných 2/3 nasekať a ostatné nechať celé na posypanie

Medvedí cesnak 1 lyžica pesta alebo 4- 5 lístkov čerstvého nasekať na drobno. Medvedí cesnak môžete nahradiť  3-4 strúčikmi cesnaku.

Pohánková krupica  250gr alebo hrubá múka podľa výrobcu

Vajíčka 3ks

Mlieko 3dcl

Jogurt 1ks ja som dala kozí

Parmezán nastrúhaný na hrubo 2 lyžice

Biele korenie mleté

Soľ

Postup: na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme kurkumu, červenú cibuľku nakrájanú na kolieska, žltú papriku nakrájanú na kúsky a krátko orestujeme pridáme ružičkový kel  a 5 minút trocha podusíme pod pokrievkou. V mise zmiešame jogurt, vajíčka a mlieko a pomaly prisypeme a vmiešame múku. Pridáme na hrubo nastrúhanú cuketu, nasekané mandle, medvedí cesnak, parmezán a primiešame opečenú zmes z panvice. Celú masu dochutíme korením a soľou a vlejeme do keramického pekáča alebo do kameninového  vymasteného olejom a vysypaného pohánkovou krupicou. Povrch posypeme  celými  mandľami. Pečieme v rúre na 190 stupňoch asi 40 minút.

A teraz originálny „smaccafam di grano saraceno“

Potrebujeme:

Mlieko 4dcl

Pohánkovú krupicu 250gr

Slaninu 100gr

1 biela cibuľa

Soľ

Korenie

Čerstvú klobásku  3ks /výborná je – salciccia con semi di finocchio – klobáska s fenyklovými semienkami/alebo korenená grilovacia klobása s chilli podľa chuti

Postup: na panvici opečieme slaninku nakrájanú na kocky spolu s cibuľkou. Mlieko nalejeme do misy a postupne vmiešame doň pohánkovú  krupicu až vznikne riedke cesto. Do cesta primiešame opečenú slaninku s cibuľkou a nalejeme do vymastenej formy zvyšným  tukom z opečenej slaninky. Naliate cesto by malo byť vysoké asi 2cm. Na povrch cesta  naukladáme  hrubšie kolieska klobásky a dáme piecť pri teplote 190 stupňov celzia asi 40-50minút, kým  koláč nemá zlatohnedú farbu  a klobásky nie sú  upečené do chrumkava. K tomu  jedlu sa hodí kyslé mlieko alebo šalát z čerstvej zeleniny .P1080427

Tento post videlo 2,096 ludi

3 Comments Add yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *