Nátierky /vegánske bez laktozy a bezlepkové/

Mám pre vás pár receptov na nátierky vhodné na chlieb, najlepšie kváskový. Dobrá správa je, že tieto zeleninové pochúťky  sa dajú  použiť ako prílohy k steaku miesto omáčky alebo k pečenému kuraciemu mäsu a aj k rybe.

 

Nátierky  / vegánske  bez laktózy  a bezlepkové/

Základom týchto nátierok je uvarené pšeno. Je to bezlepková obilnina, proso bez povrchových šupiek. Guličky sú malé, žltkasté a chutia sladkasto. Obilnina má pôvod v Číne. Obsahuje bielkoviny (12 %), tuky (4 %), sacharidy (68 %), minerály a vitamíny (B). Má vysoký obsah železa a kremíka, 100gr  pšena obsahuje cca 330 kcal.

Pšeno je dobre stráviteľné, výživné, chutné a sýte, vhodné aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok. Takisto môžete použiť amarant, ktorý je mastnejší, nemusíte pridávať toľko oleja.

Druhú časť tvorí zelenina, kde pridávam podľa nálydy huby či  tempeh.

 

 

Cviklová s píniovými  orechmi

2 veľké repy

Tymián

Soľ

Uvarené pšeno 100gr

Píniové orechy  za hrsť alebo slnečnicové semienka

Chren domáci  1 malá lyžica

Paradajkový ocot 1  malá lyžica

Horčicove semienka, rímsky kmín podrvený v mažiari cca pol kávovej lyžičky

Mleté korenie

Olivový olej 2-3 lyžice

Sezamový olej pár kvapiek alebo orechový

 

Červenú repu umyjeme a poukladáme na dno zapekacej nádoby  s vrchnákom najlepšie keramickej alebo zo skla. Podlejeme vodou a posypeme tymiánom. Pridám trocha morskej hrubozrnnej soli a povrch repy pokvapkáme  olivovým olejom. Pečieme približne 50 minút na 200stupňoch celzia v teplovzdušnej rúre. Druhá možnosť je pečenie repy v alobale/nie každému alobal vyhovuje/ na plechu v tom prípade sa každá repa zabalí samostatne a ochutí  presne tak ako pri zapekaní v zakrytej  nádobe.

Vychladnutú upečenú  repu nasekáme na drobné kúsky alebo rozmixujeme v mixéri spolu s píniovými orechmi  a pridáme  lyžicu domáceho chrenu. Primiešame pšeno, malú lyžicu dijonskej horčice, mleté korenie z mlynčeka a malú lyžičku  paradajkového octu. Dochutíme kvapkami sezamového alebo orechového  oleja.

P1080392P1080410

Špenátova s korením  garam masala

V tomto recepte je použité korenie garam masala. Zmes voňavého indického  korenia  sa dá použiť v rozličných ázijských pokrmoch s mäsom, jogurtom a zeleninou. Ak ste presvedčení, že ho už nikdy nepoužijete nahraďte  ho  v tomto recepte škoricou, kardamonom, rímskym kmínom  a trocha chilli.

Listový špenát 300gr

Garam masala štvrť  malej lyžičky

Cesnak 3 strúčiky

Uvarené pšeno 100gr

Por  nasekaný na kúsky 100gr

Soľ

Shitaké huby 200gr

Kukuričná krupica –polenta  50gr

Ume ocot  pár kvapiek a sójová omáčka

Olivový olej 2 lyžice

Na  panvici zohrejeme olej a pridáme garam masala, počkáme kým sa korenie trocha ohreje, pridáme cesnak, pór a huby shitaké. Keď huby pustia vodu prisypeme k zmesi  trocha polenty /podľa potreby/a premiešame. Krátko povaríme a na záver pridáme umytý špenát. Varíme cca 3-5 minút. Dochutíme soľou a octom a rozmixujeme nahrubo vymixujeme po vychladnutí. Potom primiešame do mäkka uvarené pšeno a dochutíme sójovou  omáčkou ja na používam Tamari alebo Johsen shoyu.

Ďalšie využitie tejto nátierky je že  sa dá použiť okrem variácie na chleba  ako príloha k steaku alebo k pečenému syru či tofu .

 

 

Celerová s mrkvou a tofu

1 červená cibuľa

Zeler koreňový cca 150 gr / nahrubo nastrúhaného  očisteného/

Mrkva jedna veľká /nahrubo nastrúhaná/

Zelená špargľa vrchné končeky 10ks

1 červená paprika nakrájané na drobno

Uvarené  pšeno 100gr

200gr tempeh bez úpravy nakrájať na kocky

Štipka škrobu kuzu  / dostať v bio obchodoch  má výborný účinok na zažívacie ťažkosti /

Olivový olej 2 lyžice

Kurkuma polovica malej lyžice

Mleté korenie

Soľ

Ume ocot pár kvapiek

Bio dijonská horčica

Na olivovom oleji krátko orestujeme v tomto poradí, kurkumu, tempeh, červenú cibuľu, papriku, celer, mrkvu a asi po 10 minútach špargľu. Posypeme škrobom  kuzu podlejeme 2 lyžicami vody a povaríme cca 5 minút. Po vychladnutí  prejdeme tyčovým mixérom nie veľmi na jemno! Pridáme pšeno a dochutíme podľa potreby.

Tento post videlo 1,989 ludi

2 Comments Add yours

  1. petra says:

    Ahoj

    dakujem za krasnu inspiraciu. ja som takto doma recyklovala uvareny zbytok ryze do pomazanky. super napad! idem vyskusat tvoje recepty.uz sa na to tesim.

    1. Teší ma tak dobré varenie Petra :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *