3x pesto /medvedí cesnak, z čiernych olív, zo sušených paradajok/

 

Pesto z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

Medvedí cesnak asi  50listov /môže byť aj viac/

Cesnak 5 strúčikov – roztlačiť alebo nakrájať

Olivový olej  panenský 1,5-2dcl / používam aj avokádový olej pre  zosilnený ochranný účinok vďaka  antioxidantom a má aj výbornú chuť /

Kurkuma polovica malej lyžičky

Hrubozrnná morská soľ polovica malej lyžičky

Medvedí  cesnak natrháme na menšie kúsky  a  spolu s cesnakom vložíme do mažiara /alebo mixéra/, pridáme kurkumu  roztlčieme na pastu. Zmes dáme do sklenenej nádoby zalejeme olejom a zasypeme soľou. Takto upravené pesto nám vydrží v chladničke aj pol roka kým sa neminie.

Využitie: pridávame do polievok na záver po vypnutí polievky, do  nátierok a slaných koláčov a quiche-ov. Takto upravené pesto v kombinácii napríklad s bielou reďkovkou urýchľuje trávenie mäsitých jedál a znižuje  hladinu cholesterolu. Medvedí cesnak obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, selén, chlorofyl  má antioxidačné, antibakteriálne, imunostimulačné účinky. Nasekaný ho môžete skladovať  tiež v mrazničke v plastovej nádobe či vo vrecku.

 

Pesto s čiernych olív

Potrebujeme:

300gr kvalitných čiernych olív vykôstkovaných

Cesnak 5 strúčikov

50gr slnečnicových semienok/môžu byť píniové oriešky/

1 lyžica petržlenovej vňate

tymián čerstvý /iba lístočky/ alebo sušený

Mleté korenie z mlynčeka

Morská soľ jemná

Paradajkový ocot 1lyžica

Olivový olej panenský

Všetko spolu vymixujeme v mixéry a uzatvoríme v sklenenej nádobe v chladničke.

Toto pesto  využívam ako prílohu k opečenému chlebu, grilovanému mäsu, do listových zelených šalátov. Ak k tomu pridáte kapary, sardelky – ančovičky a miesto octu  citrón, vznikne vám talianska klasická pochúťka tapenáda. Tá sa natiera predovšetkým na opečenú bagetu alebo sa konzumuje spolu s pizza chlebom.

O význame olív sa nebudem veľmi rozpisovať, plno minerálov, vápnik,vitamín A, E, železo.

 

Pesto  zo sušených paradajok

Tento recept mám od kamarátovej mamy zo Sardínie, keď  som  mala alergickú reakciu po úhorovi v octovom náleve ,, kurírovala“  ma rizotami ,, in bianco“ a neskôr aj takýmto zo sušenými paradajkami.

Potrebujeme:

Sušené paradajky cca 20ks

Citrónová šťava /1 citrón/

Olivový olej panenský 1dcl

Cesnak 5 strúčikov roztlačiť

Mleté korenie z mlynčeka

Oregáno sušené alebo bazalka

Soľ

Sušené paradajky ponorte do vody v hrnci dostatočne veľkom a pridajte citrónovú šťavu. Nechajte prevrieť 5 minút. Paradajky scedíme a necháme vychladnúť .V miske si pripravíme marinádu z oleja ,cesnaku a oregána. Paradajky marinujeme aspoň 12 hodín najlepšie cez noc v chladničke. Zlejte marinádu a paradajky v mixéry vymixujte.Uzavrite do sklenenej nádoby. Môžete ho  použiť ako základ k cestovinám tak, že na panvicu dáte olej, cesnak, lyžicu pesta, ohrejete a pridáte scedené uvarené cestoviny.

 

Moje obľúbené rizoto so sušenými paradajkami, ktoré vraj postaví na nohy

150gr ryže arborio

Cibuľa šalotka

Lyžica pesta

Vývar zo zeleniny /alebo slepačí vývar/

Olivový olej

Kurkuma

Mleté čierne korenie

Soľ

Pivovarské kvasnice  kávovú lyžičku /toto nemusí byť/to je varianta na chuť do jedla :) a v prípade chýbajúceho B komplexu

Na panvicu dáme olivový olej, nakrájanú šalotku, kurkumu, ryžu a krátko orestujeme .Pridáme vývar a kontrolujeme vyparujúcu sa tekutinu, kým ryža nie je uvarená. Ochutíme soľou, korením. Pridáme veľkú lyžicu paradajkové ho pesta, kvasnice a vmiešame do rizota. Môžete si ho dochutiť aj parmezánom.

Tento post videlo 3,305 ludi

2 Comments Add yours

  1. Dagmar says:

    Dobrý deň p. Silvia,
    akú úlohu má citrónová šťava s paradajkami, všeobecná informácia je, že sa vit C vo vysokej teplote ničí, Ďakujem za názor. Krásny deň Vám prajem
    Dagmar

    1. Citron predovšetkým v tejto úprave dodá dodá chuť.Je to recept od mojej známej je výborný a nič som tam nechcela meniť.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *