Nedajme jesť ,,rakovine”

Tomuto odkazu, /okrem iného /predchádzal siahodlhý rozhovor v nemocnici na Heydukovej s prísediacou o chorobe jej manžela. Rakovina hrubého čreva, kolorektálny karcinom. Pani sa rozhovorila – o tom ako manžel nechce piť ovocné šťavy, jesť zeleninu a koľko musí platiť za drahé vitamíny a ako nechce dodržiavať diétu /diabetik/atd..
Skrátim ten úvod: chcem tým povedať, že mi nedá pár varovných/pardon/ slov posunúť publiku. Denne sa stretávam s dôsledkami ľudskej slabomyseľnosti a pýchy a pýtam sa: vedia ľudia vôbec čítať, pochopiť a využiť informácie vo svoj prospech? Rady lekárov či alternatívnej medicíny, ktoré sa na nás valia z každej strany a je vôbec možné, že trefne minú cieľ? Kedy si ľudia uvedomia, že majú možnosť voľby už dávno predtým ako ich na ceste do hrobu nepríjemne potrápi napr. rakovina, cukrovka? Pravidelne počúvame o tom ako a kde sa vyskytlo také a onaké mäso, technická soľ a mak  a iné neprirodzené príchute zaručene obohacujúce náš chlieb každodenný.

Prosím Vás ľudia, nebláznite a nekupujte tieto gebuziny. Nekupujte polotovary a potlačte svoju lenivosť, a nevyhovárajte sa na nedostatok času. Zavárajte lekváre z babkinej záhrady alebo z trhu, nakladajte kyslú kapustu, urobte doma poctivé cesto na koláč, pečte kváskové pečivo a naučte sa zase variť z jednodruhových potravín. Strážte si vaše zdravie, zdravie vašej rodiny a rozmýšľajte čo jete… Nebudem tu nikoho vyzývať k nasledovaniu výživových extrémov /makrobiotickej cesty s 30 druhmi zeleniny a zrn stále dokola, vitariánov, smoothieholikov, vegánov, rawistov/. Myslím si skromne iba, že striedmosť v jedení je to čo potrebujeme objaviť. Kupujte mäso iba u mäsiara ak už musíte, najlepšie na nedeľu alebo sobotu, ak slaninu tak iba poctivo údenú z dobrého zdroja a nedotknite sa žiadnych špongiových nátierok ružovej farby v obchodných reťazcoch. Spomeňte si, že aj voda uhasí smäd, vie dať obživu a raz do týždňa si kúpte rybu, upečte si ju doma a nekupujte zavináče, tresky a iné katastrofy naložené v aditívach a neidentifikovateľných prísadách. Zoberte si okuliare a čítajte to čo budete jesť!!!  Vyhnite sa oblúkom fritovaným jedlám vo fastfúdoch. Kupujte si čerstvú zeleninu a ovocie. Nemusí byť nutne bio ak na to nemáte peniaze, aj v bežnej zelenine od domácich trhovníkov sa nachádza vitamín C a iné prospešnosti, ktoré nás nasýtia a ochránia.

Nepite sladené nápoje, nejedzte cukríky a žuvačky a iné hmoty pochádzajúce z laboratorií. Polejte si chlieb dobrým kvalitným olejom s paradajkou a cesnakom miesto umelej Ramy. Sušte si semienka z tekvice a slnečnice a tlačte sa večer radšej pred telkou orechmi, miesto čipsov. Kúpte si k bielej múke špaldovú, celozrnnú ražnú, jačmennú, pohánkovú, cícerovú a vráťte sa k hrstkovým retropolievkam. A trocha hedonizmu – kúpte si občas kvalitné červené víno a dajte si kozí syr so šalátom. Pite bylinkové čaje a čistú vodu…Pokúste sa o to, zmeňte stravovanie, urobte krok k prevencii a pomôžeme si navzájom. Minimálne sa nebudeme tlačiť na chodbách onkologických zariadení a v dusných podmienkach čakať, kým si Vás zavolajú, odkvapkajú Vašu dávku taxoteru, ktorá by nemusela možno byť….

Tento post videlo 1,044 ludi

6 Comments Add yours

  1. Izabela says:

    Uplne super clanok,ktory by mal precitat kazdy.❤

  2. Sima says:

    Našla som tento blog len teraz, ale je skvelý. Už roky experimentujem s varením alternatívne, ale aj tak som tu našla kopec nových vecí. Ďakujem.

    1. To ma teší, dúfam sa Vám bude u mňa páčiť, vitajte :)

  3. Tany says:

    Skvelý článok, ďakujem, plne súhlasím

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *